Teutoburgerwoud en Münster
In de voetsporen van Arminius
Reisinformatie
Tweedaagse reis naar het Teutoburgerwoud in Duitsland (Noordrijn-Westfalen) en Münster.
Datum
Zaterdag 23 en zondag 24 augustus 2025
Verzamelplaats
-Parkeerplaats De Leistert, Heldensedijk 5 te Roggel;
-Parking Kleefsedijk Sevenum;
- Parking Venlose Heide, Venlo (bij de grens Nederland-Duitsland).
Reisprijs
€ 289,- p.p.
Toeslag 1-persoonskamer: € 24,-
Inclusief
* Transfer naar Teutoburgerwoud, Kalkriese en Münster;
* Entrees musea;
* 1 overnachting in een driesterren hotel;
* 1 ontbijt;
* 1 diner.
Op de video Hermanndenkmal treft u een geschiedenis van het beeld aan.
De video Muiswinkel is een cabaretstukje van Van Muiswinkel en Van Vleuten over de Varusslag.
In 9 na Christus verslaan Germaanse stammen onder leiding van Arminius een grote Romeinse legermacht. De keizer in Rome zag zich na deze enorme nederlaag genoodzaakt om in het noorden van zijn imperium, de Rijn als grensrivier te accepteren. Deze Varusslag, genoemd naar de commandant van het Romeinse leger, heeft in Duitsland sinds de 15de eeuw een mythische lading gekregen. Arminius, of Hermann zoals de Duitsers de Germanenleider noemen, werd een rolmodel van Duitse eenheid en kracht. Na de Duitse hereniging in 1871 werd bij de Duitse stad Detmold op de plek waar men vermoedde dat de slag had plaatsgevonden, een reusachtig standbeeld voor Hermann gerealiseerd. Het nieuwe Duitse keizerrijk kon nationale symbolen heel goed gebruiken. In de jaren tachtig van de 20ste eeuw ontdekten archeologen pas de exacte plek waar de Romeinen in de pan werden gehakt: ongeveer 50 km ten noorden van dit 'Hermanndenkmal'.
"Quinctili Vare, redde legiones" zou keizer Augustus in zijn paleis uitgeschreeuwd hebben". Vertaald betekent dat: 'Quinctilius Varus, geef me mijn legioenen terug!'
Op deze tweedaagse reis starten we met het Römermuseum in Haltern am See. Haltern am See lag strategisch aan de rivier de Lippe en diende als een van de belangrijkste bases voor de Romeinse legioenen tijdens hun campagnes in Germania. Archeologische vondsten wijzen erop dat het kamp tussen ca. 12 voor Christus en 9 na Christus in gebruik was. Het kamp was bedoeld als uitvalsbasis voor de verovering van Germanië tot aan de Elbe, maar de nederlaag van de Romeinen in de Slag bij het Teutoburgerwoud betekende het einde van deze plannen. Daarna reizen we naar het Teutoburgerwoud met het Hermanndenkmal en de Externsteine, een mystieke rotsformatie.
De tweede dag beginnen we met een bezoek aan het Varusschlachtmuseum in Kalkriese, de plek waar de Romeinse legioenen een smadelijke nederlaag leden. 's Middags richten wij het vizier op de stad Münster. In 1648 kwam in deze stad onze Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) ten einde. Wij bezoeken de Vredeszaal waar de Spaans-Hollandse vrede werd getrekend. In het Stadtmuseum komen we meer te weten over de geschiedenis van Münster en b.v. Bommen Berend, de bisschop die in het Rampjaar 1672 tevergeefs de stad Groningen belegerde. Maar ook de "religieuze heilstaat" die met name Nederlandse Wederdopers in de 16e eeuw in Münster hebben getracht te stichten, zal ongetwijfeld de revue passeren.
Programma
Dag 1 zaterdag
Bezoek Römermuseum in Haltern am See
Bezoek Hermanndenkmal in Detmold
Bezoek Externsteine in Horn-Bad Meinberg
Overnachting in een ***-hotel
Dag 2 zondag
Bezoek aan Varusschlacht Museum te Kalkriese
Bezoek aan Munster (Vredeszaal en Stadtmuseum)




