Romaans Keulen

Middeleeuwse kunst in Keulen

Reisinfomatie
Een culturele budgetreis met gids Jan van Kempen naar Keulen op zoek naar Romaanse kunst. Jan van Kempen is een gerenommeerde kunstkenner en heeft vele jaren tekenles en kunstgeschiedenis gegeven.

Datum:
Zaterdag 11 augustus 2018

Opstapplaats:
Roermond
Vertrek om 08.00 uur en terugkomst om 19.00 uur

Reissom:
€ 29,50 p.p.


Inclusief:

* Busreis Roermond - Keulen v.v.
* Entree kerken
* Entree Schnütgen-museum (Middeleeuwse religieuze kunst)  
* Gids

Video (Duitse taal) over de Romaanse kerken in Keulen

In Keulen zijn in de Romaanse periode (van ongeveer 950 tot ongeveer 1250 na Chr.) heel veel kerken gebouwd. Een wandeling door de historische stad, waar nog twaalf kerken uit deze tijd staan, geeft een mooi beeld van de verschillende fasen en stijlen van de religieuze Romaanse kunst in het Rijnland. Op deze dagtocht gaan we met kunstkenner Jan van Kempen enkele van deze kerken bezichtigen.

De Romaanse bouwstijl  komt niet direct bij de Romeinen vandaan, maar komt voort uit de Karolingische stijl (achtste eeuw) die de principes van de Romeinse architectuur weer ontdekte. Kenmerkend voor de Romaanse stijl zijn de kleine rondboogvensters en decoraties met ronde bogen. De muren zijn doorgaans dik en hebben versieringen met eveneens ronde vormen. De muren droegen het grootste deel van het gewicht van het gebouw. Hierdoor zijn grote ramen niet mogelijk.

De twaalf Keulse kerken zijn zogeheten kapittelkerken. De monniken en de nonnen die tot de twaalf verschillende kapittels behoorden, legden geen eeuwige kloostergeloften af. Ze zonderden zichzelf niet af, maar leefden in de wereld. Vaak kwamen zij uit rijke rooms-katholieke families. Het meest adellijke kapittel bevond zich in de Sankt Maria im Kapitol. De mensen die daar toetraden moesten ten minste vijf adellijke voorouders hebben. Bijna alle kerken zijn in de laatste wereldoorlog ernstig beschadigd geraakt. Men heeft ze in de afgelopen tientallen jaren met grote zorgvuldigheid hersteld of herbouwd. Behalve de Alt Alban: de ruïne van deze kerk dient nu als monument ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Dit is ons programma:
1) St. Andreas. Crypte met sarcofaag van Albertus Magnus (leraar van Thomas van Aquino) . In de kerk: de Makkabeeënschrijn

2) Keulse Dom (onze Gotische dissonant in deze tocht, maar we kunnen niet om haar heen). De Dom van Keulen werd oorspronkelijk gebouwd om de relikwieën van de Drie Koningen te huisvesten

3) Grote St. Martinuskerk. De markante vierkantige toren is een blikvanger van de stad. Klaverbladkoor.

4) Alt Alban. Kerkruïne als oorlogsmonument met beeldengroep door Käthe Kollwitz

5) Maria in het Kapitool. Klaverblad. Hoge houten deuren met prachtig houtsnijwerk uit het jaar 1060. Delen van het graf van de stichteres Plektrudis.

6) St. Georg. Kerk met rijk "Westwerk". Pestkruis uit 12de eeuw.

7) Schnütgenmuseum. Middeleeuwse, religieuze kunst in Ceciliakerk.

8) Kolumba. Restanten van de kerk, nu opgenomen in Diocesaanmuseum. Architect Peter Zumthor. Met ''Madonna in den Trümmern".

Online boeken

Boek uw expeditie Romaans Keulen op tijd. Wij bevestigen uw reservering per e-mail.