Collectietour
De Tweede Wereldoorlog op zolder
Een dagtocht langs vier privécollecties over de Tweede Wereldoorlog in Noord- en Midden-Limburg.
Datum: Zaterdag 19 mei 2018
Vertrek: Parkeerplaats Van Hornehal, Rijksweg 7 te Horn en Roermond-station
Reissom:
€ 59,- p.p.
Aanbetaling: € 30,- per bank en het resterende bedrag op de dag zelf
Inclusief: in deze compleet verzorgde dagtocht zijn alle kosten voor vervoer (taxi-bus),collecties, gidsen, koffie/ thee (3 x), lunch (excl. eigen drankjes), vlaai, gidsgelden e.d. inbegrepen.
Cliotravel reist in kleine gezelschappen. Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen.
De Tweede Wereldoorlog blijft ons bezighouden. Niet vreemd, want het is het grootste geweldconflict in de Nederlandse geschiedenis geweest. Sommige van ons zijn er zelfs dagelijks mee bezig en in deze dagtocht maakt u kennis met een bijzondere groep: de verzamelaars. Kenmerken van een oorlogsverzamelaar: veelal een man, heeft een tomeloze inzet voor zijn collectie, heeft in een ruim gedeelte van zijn privé-woning de collectie uitgestald en in vele gevallen kun je niet meer spreken over een verzameling, maar over een museum, hij kan erg enthousiast over zijn collectie vertellen en is ook graag bereid om dit te doen, maar er is ook enige huiver omdat de waarde van de objecten soms "foute mensen" aantrekt.
Cliotravel heeft vier verzamelaars in Noord- en Midden-Limburg bereid gevonden om hun collectie te tonen. We gaan soms echt de zolder op om "het heiligste der heilige" binnen te gaan en we bedanken de verzamelaars al bij voorbaat dat we hun privémusea mogen betreden. We bezoeken de collecties van Eric Munnicks in Roermond, Roy Pfennings in Montfort, Hay Linders in Blitterswijck en Edie Pouwels in Melderslo. Alle vier de musea zijn gelegen in een gebied waar in de Tweede Wereldoorlog bijna een half jaar het front was vastgelopen en de geallieerde opmars stokte. Niet geheel Limburg werd in september bevrijd, zoals nogal eens wordt gedacht. In plaatsen als Roermond en Montfort werden pas in maart 1945 de Duitse bezetters verjaagd. Wij stellen de verzamelaars aan u voor:
Eric Munnicks heeft een privécollectie op zijn zolderkamer, die met name de geschiedenis van Roermond als frontstad vertelt.
In zijn kinderjaren vond hij op vakantie in de Eifel een Duitse helm en sindsdien is hij verzamelaar, alhoewel tegenwoordig vooral "originele documenten" zijn voorkeur hebben. Eric Munnicks schrijft op dit moment samen met Hugo Levels een trilogie over de bevrijding van Noord- en Midden-Limburg: "Waar blijven de Bevrijders?"
De verzameling van Roy Pfennings ligt in het centrum van Montfort, dat in de oorlog zwaar getroffen werd door bombardementen en gevechten.
Sporen van deze gevechten zijn nog te zien aan de gevel en spanten van de schuur waar het museum in is ondergebracht.
De collectie is gewijd aan degenen die vochten voor onze vrijheid. Omdat het niet vergeten mag worden. Of zoals de Amerikanen het zouden zeggen: "It is dedicated to those who fought for our freedom. Because it should not be forgotten."
Hay Linders verzamelt samen met zijn oud-schoolvriend Wim Weijs en hun verzameling is al sinds 1984 te bezichtigen.
De collectie is gevestigd in een boerderij aan de Maas bij Bliiterswijck, deze was eigendom van de ouders van Wim Weijs. In 1944 moesten zijn evacueren en trokken de Engelsen binnen, zij gebruikten de boerderij als uitkijkpost over de Maas. Bij terugkomst in 1945 lagen de zandzakken nog binnen tegen de muren aan. Hay kan alles vertellen over elk object in het museum. Dit zorgt ervoor dat de collectie meer tot leven komt en elk object haar eigen historie kent. Voor de doorgewinterde Tweede Wereldoorlog geïnteresseerden biedt het museum een grote verscheidenheid aan uniformen en toebehoren. Het betreft hier zowel Amerikaanse, Duitse als Engelse uitrustingsstukken.
De collectie van Edie Pouwels uiit Melderslo bestaat uit gebruiksvoorwerpen en uniformen uit de oorlogsperiode vanaf mei 1940, de Duitse bezetting en de bevrijding door het Engelse en Amerikaanse leger.
Ook zijn er voorwerpen te zien van oorlogsvrijwilligers uit Nederlands-Indië. Edie heeft over elk voorwerp een verhaal. Wat het is, wat het met de oorlog te maken heeft en hoe hij er aan gekomen is. Dit museum geeft een inkijkje in het leven van alle dag in de Peel. Het is dan ook vooral gericht op de lokale geschiedenis, zoals de gebeurtenissen rond De Zwarte Plak